Frågor din hudläkare vill att du ska ställa om psoriasis Frågor din hudläkare vill att du ska ställa om psoriasis
Psoriasis

Frågor din hudläkare vill att du ska ställa om psoriasis

Att lära sig så mycket som möjligt om din psoriasis är att rekommendera om du eller någon närstående är drabbad, för att hitta rätt behandlingsform för just dig så kan det vara bra att tänka på dessa frågor innan du pratar med din läkare.

Hur kan jag ha fått psoriasis?

Det finns många studier på detta ämnet, och det är svårt att få ett direkt svar på frågan, man vet helt enkelt inte tillräckligt om psoriasis än. Man vet att det till viss del är ärftligt med det finns också mycket som pekar på att vem som helst kan få sjukdomen utan några ärvda gener. Vissa får sin psoriasis i tidig ålder, vissa får den senare. Försök tänka på om något speciellt hände dig några månader innan du såg dina första symptom. Lade du om kosten? Har du varit extra stressad eller nedstämd under en period?

Är psoriasis ärftligt eller finns det andra medicinska tillstånd som kan ha framkallat denna hudsjukdom?

Hör med äldre släktingar om de har visat symptom för psoriasis eller om de vet att det har funnits i släkten i tidigare generationer. Har det hänt något speciellt i ditt liv under tiden som din psoriasis bröt ut? Det kan hjälpa din läkare att fatta rätt beslut. Det finns många yttre faktorer som kan utlösa psoriasis, läs mer om dem här:

Kan andra mediciner jag äter påverka min psoriasis?

Här är det bäst att höra med din doktor vilka mediciner som kan påverka din psoriasis. Men tänk gärna över vilka andra mediciner du tar. Psoriasis kan både försämras och utlösas av betablockare, så var extra uppmärksam på om du tagit mycket av det.

Finns det bieffekter med de mediciner jag behöver för att motverka min psoriasis?

Det finns bieffekter med nästan alla typer av mediciner, det är väldigt viktigt att du läser bikapseln ordentligt innan du tar någon typ av mediciner så det gäller även såklart mediciner mot psoriasis. Prata också med din läkare eller apotekare om vilka mediciner mot psoriasis som du kan kombinera med andra.

Vilka olika typer av behandlingsalternativ har jag?

Det finns en hel del olika behandlingsformer mot psoriasis som du kan välja mellan. De flesta som är drabbade väljer att kombinera olika behandlingsformer.

Här är de vanligaste behandlingarna mot psoriasis:

  • Fuktgivande hudkrämer
  • Kortisonkrämer
  • Ljusbehandling
  • Kalcineurinhämmare
  • Ditranol

Här kan du läsa mer om hur man vet om det är psoriasis: https://itsitchy.se/har-jag-psoriasis-eksem-eller-ar-det-nagot-annat/

Skriven av Zac Hyde M.D.
SHARE THIS ARTICLE