Har jag psoriasis, eksem eller är det något annat? Har jag psoriasis, eksem eller är det något annat?
Atopic dermatitis & Psoriasis

Har jag psoriasis, eksem eller är det något annat?

Det är inte alltid lätt att veta om man har psoriasis eller om det är något annat typ av utslag eller åkomma. Nedan har vi förklarat de vanligaste typerna av psoriasis och hur man kan särskilja de olika typerna.

Lär dig skilja på psoriasis och andra hudutslag

Psoriasis vulgaris

Plackpsoriasis är den absolut vanligaste typen av psoriasis, den utmärker sig av sina fjällande utslag som är mycket avgränsade som börjar blöda om man kliar på dem. Det vanligaste är att ha utslagen på knän, armbågar och i hårbotten, men utslagen kan finnas över hela kroppen. Man kan också känna sig kall och frusen då kroppstemperaturen kan störas av utslagen.

Invers Psoriasis

Denna typ av psoriasis fjällar inte, utan man får röda och blanka utslag som man kan hitta i hudvecken, till exempel i ljumsken, knäveck eller armbågen. Det kan även finnas i underlivet eller under brösten. Denna typ av psoriasis uppkommer främst bland personer som är överviktiga.

Guttat psoriasis

Denna typ av psoriasis kan finnas över hela kroppen och utslagen ser ut som små prickar eller droppar. Denna psoriasis är vanlig hos yngre människor och kan utlösas av streptokocker. I vissa fall kan gutta psoriasis försvinna med åren men ofta så får man plackpsoriasis efter att gutta psoriasis har lagt sig.

Nagelpsoriasis

Ungefär 50% av personerna som har någon typ av psoriasis får det också på naglarna, det ser ungefär ut som nagelsvamp men behandlas med andra typer av läkemedel.

Erytrodermisk psoriasis

Denna form av psoriasis är ovanlig men väldigt allvarlig, man får stora utslag och kraftig fjällning. Man får väldigt ont och de kliar mycket, i värsta fall kan Erytrodermisk psoriasis vara livshotande.

Pustulös psoriasis

Pustulös psoriasis är också en ovanlig form av psoriasis som utmärker sig med små varblåsor över hela kroppen.

Palmoplantar pustulos psoriasis

Palmoplantar pustulos psoriasis eller PPP som det också kallas är en sjukdom som visar sig med blåsor som innehåller var på fotsulorna eller i handflatorna. Denna typ av psoriasis är vanligare hos kvinnor än hos män.

Hudutslag som liknar psoriasis

Seborroiskt eksemeller mjälleksem påminner om psoriasis. Symptomen är röda och fjällande hudutslag som kliar, det kan sitta i hårbotten, runt ögonen, på bröstkorgen eller i knäveck, armhålor eller ljumskarna. Ibland behöver man ingen speciell behandling utan det kan gå över av sig själv. Skillnaden mellan psoriasis och mjälleksem är att psoriasisutslagen är mer markerade och skarpt avgränsade mot huden, medans mjälleksemet är mer utspritt och diffust.

Nummulärt eksemeller mynteksem som det också kallas kan också lätt förväxlas med psoriasis. Båda ger skarpt avgränsade utslag, som är röda och fjällar, men det finns några skillnader. Utslagen är oftast tjockare när det handlar om psoriasis, nummulära eksem brukar börja på en arm eller ett ben, medans psoriasis oftast sitter i hårbotten, armbågar och hudveck. De nummulära eksemen kliar ofta väldigt mycket och det kan komma vätska ur utslagen. Man brukar ha väldigt torr hud generellt om man har nummulära eksem.

Vem ska jag vända mig till för att få svar på vad mitt hudutslag är?

För att fastställa om du har psoriasis så är det bästa att gå till en hudläkare, så du får rätt behandling för just dig. Du kan börja med att gå till din lokala vårdcentral för att sedan bli skickad vidare till en specialist inom hudvård. Det är viktigt att en läkare får titta på dig så hen kan ordinera rätt behandling, oberoende om det är psoriasis eller inte.

Här kan du läsa mer om vad som kan misstas som psoriasis: https://itsitchy.se/vad-kan-misstas-for-psoriasis/

Skriven av Zac Hyde M.D.

SHARE THIS ARTICLE