10 fakta om atopisk dermatit 10 fakta om atopisk dermatit
Atopic dermatitis

10 fakta om atopisk dermatit

1 Atopisk dermatit kallas också eksem. Detta kroniska dermatologiska tillstånd kännetecknas av fläckar på huden som kliar och blir röda, skaliga och flagiga med tiden. Uttrycket av atopisk dermatit är olika hos olika individer. Vanligtvis är det ett smärtsamt tillstånd tillsammans med brännande och klåda i huden. Till en början inser människor inte tillståndet. Men när det förekommer klåda, särskilt efter att ha utsatts för en känd eller okänd trigger, misstänks atopisk dermatit.

2 Atopisk dermatit observeras vanligtvis hos spädbarn. Därför kallas det infantil eksem. Hos barn i åldern två till fyra år visar sig detta kroniska hudtillstånd. Oftast förbättras det vid 5 års ålder. De tenderar att de visar torra fläckar och utslag i hudens veck bakom knä, öron, nacke och armbågar samt över vristen. Upprepade repor på grund av irritation indikerar möjligheten för det. Symtomen och platsen för klåda och torrhet hos spädbarn skiljer sig åt mellan barn och vuxna. Därför är det nödvändigt att konsultera autentiska källor för bekräftelse.

3 Huden hos patienter med atopisk dermatit har inte förmågan att behålla fukt. Till skillnad från normal hud torkar deras hud lätt ut. Synliga och taktila förändringar i huden gör den ganska känslig. Inte ens exponering för vatten håller inte huden fuktig. När torr hud kommer i kontakt med allergener och stimulerande medel blir huden mycket kliande och symtomen börjar dyka upp.

4 Utvecklingsplatserna för atopiskt eksem är olika hos spädbarn, barn och vuxna. Hos barn förekommer utslag, rodnad och torrhet i nacke, handleder, ben, vrister, armbågar, knän och mellan skinkorna. Hos vuxna förekommer symtomen på insidan av armbågarna, bakom knäna och nacken. Hos vuxna kan utslagen vara gulaktiga eller bruna skorpliknande. För att bekräfta förekomsten av atopisk dermatit är det nödvändigt att undvika beblandning av symtomen hos en vuxen med ett spädbarn eftersom de är olika i varje åldersgrupp.

5 Vid atopisk dermatit finns det en stor lust att klia klåddelen. Det ger inte bara tillfredsställelse utan den drabbade känner sig lättad. Men tillfredsställelsen är tillfällig. På grund av kraftig klåda produceras mikrosprickor i huden vilket leder till ytterligare klåda. Klia-och-repa-cykeln fortsätter att förvärra tillståndet.

6 För patienter med atopisk dermatit är det nödvändigt att förstå och utvärdera triggers. Varje individ har olika triggers. Dessa triggers inkluderar tvålar, schampon, maträtter, tvättmedel, pollen, mögel och husdjur etc. Andra än dessa triggers spelar stress också en enorm roll i att utlösa symptomen. Stress, andra hudsjukdomar, låga eller höga temperaturer, fuktiga förhållanden, väderfluktuationer och hormoner etc. Vissa triggers tillhör även dietkategorin. Dessa kan inkludera mjölk, vete, nötter, fisk och oljor etc.

7 Utvecklingen av atopisk dermatit är kopplad till genetik. Om någon av föräldrarna diagnostiseras med detta hudtillstånd är det stor chans att barnet också kommer utveckla det.

8 En mycket viktig del av information om atopisk dermatit är att den inte är smittsam alls. Patienten behöver inte isolera sig från världen. Många människor undviker att gå i närheten av personer med atopiskt eksem. Det måste klargöras att atopisk dermatit inte kan smitta eller vidarebefordras till någon. Det sprids inte ens på den drabbades egen kropp.

9 Tyvärr finns det inget botemedel mot atopisk dermatit.

10 Atopisk dermatit kan behandlas genom att använda aktuella krämer och undvika triggers. Att hålla huden ren och hydratiserad är det enda sättet att göra det bättre.

Här kan du läsa mer om atopiska eksem: https://itsitchy.se/vad-ar-ett-atopiskt-eksem/

Skrivet av Caj Westlund
SHARE THIS ARTICLE